Forrás:

PSZ Tolna Megyei Szervezete Vezetősége

PSZ Országos Iroda / PSZ Vezetősége

pedagogusok.hu

Események időrendben:

2021.12.17. Közlemény

A sztrájktárgyalásban részt vevő két, közoktatásban működő szakszervezet visszautasítja az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2021. december 16-án közzétett közleményében megfogalmazott kijelentéseket. A közlemény megfogalmazójának célja nyilvánvaló, ami nem más, mint valótlan állításokon keresztül az állami iskolák működőképességének megtartásáért küzdő szakszervezetek lejáratása. Tiltakozunk az Emberi Erőforrások Minisztériumának hazugságokkal zsúfolt, hitelrontó közleménye ellen és annak visszavonását követeljük!

A közlemény itt olvasható

2021.12.16. Figyelmeztető sztrájk bejelentése

A PSZ és a PDSZ közös sztrájkbizottsága figyelmező sztrájkot hirdet január 31-ére.

Amennyiben nem vezet eredményre, országos sztrájkot hirdetünk március 16-ára.

Az ATV Startnak december 16-án reggel nyilatkozott Szabó Zsuzsa elnök a követelésekről, köztük a béremelésről is.

http://www.atv.hu/videok/video-20211216-figyelmezteto-sztrajkot-szerveznek-a-tanarok-januar-31-re

Bohózat részese volt a sztrájkbizottság, nincs érdemi megállapodás, ezért a PSZ-PDSZ sztrájkbizottsága még a héten bírósághoz fordul, hogy az állapítsa meg, mi az oktatásban a még elégséges szolgáltatás. Figyelmeztető sztrájkot hirdetünk január 31-ére, de ha az sem vezet eredményre, országos sztrájk jöhet március 16-án. A 2021. december 15-én tartott tárgyalás után az Emmi előtt villámcsődület alakult ki, többen várták a tárgyalódelegációt és kifejezték felháborodásukat.

2021.12.15. A sztrájktárgyalás kormányoldalának még elégséges szolgáltatásról szóló véleménye

Letölthető a sztrájktárgyalás kormányoldalának még elégséges szolgáltatásról szóló véleménye.

Az ott leírtak alapján a szakszervezeteknek nincs más választása, minthogy bírósághoz forduljon a még elégséges szolgáltatás megállapításáról. A beadványban szerepelnie kell a sztrájkok tervezett időpontjának is, amelyről a tegnapi nap folyamán – a 23/2019.(IX.22.) számú kongresszusi határozat alapján –a PDSZ delegációjával megállapodtunk. 2022. január 31-én (hétfő) kétórás figyelmeztető sztrájk, 2022. március 16-án (szerda) egynapos sztrájk.

2021.12.10. Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Civil Rádiónak nyilatkozott

A PDSZ-szel december 3-án kiadott közös közleményünk alapján Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Civil Rádiónak nyilatkozott (december 10-én). Felidézte: december 1-én a sztrájkbizottság tárgyalt a kormány képviselőjével, de a helyettes államtitkár nem tudott/nem akart nyilatkozni arról, mit kapnak a pedagógusok, majd másnap megjelent a Magyar Közlönyben a rendeletmódosítás a 10 százalékos bérpótlékról. A PSZ nem bérpótlékot, hanem tisztességes béremelést követel. Emlékeztetett: a kormány évek óta nem tartja be eredeti ígéretét, miszerint a mindenkori minimálbérhez igazítják a fizetéseket. Beszélt a pedagógushiányról, amelyet csak növel, hogy a kötelező oltás miatt sokan távoznak az állami intézményekből, így januártól több helyen gond lehet.

https://anchor.fm/117-perc/episodes/Meccs-kzben-nem-hirdetnk-vgeredmnyt-e1bifvk

PSZ–PDSZ közös sztrájkbizottság működése

2021.12.06. Béremelést kértünk, nem pótlékot

A PSZ határozottan visszautasítja a bérpótlékot, ami ráadásul a sztrájkbizottsági tárgyalások közepette jelent meg a Magyar Közlönyben. Nem pótlékot, hanem alapbért kell növelni, mert a pótlék semmibe nem számít bele, ráadásul vissza is vehető, nem is oldja meg a tanárhiányt – nyilatkozta a Klubrádió Megbeszéljük c. műsorának Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke (2021. december 3-án). Már most 12 ezer pedagógus hiányzik, sokan mennek nyugdíjba a következő években, a fiatalok pedig elkerülik az iskolát, az óvodát az alacsony fizetések miatt. Felmérést készítettünk a kormány ajánlatáról, a 10 százalékot a megkérdezettek túlnyomó többsége visszautasította. Ha nem lesz érdemi béremelés, még többen fogják elhagyni a pályát. Itt meg lehet hallgatni:

2021.12.03. A pedagógusok sztrájkbizottsága visszautasítja, hogy tárgyalás közben Orbán Viktor rendeletben hirdette ki „bérfagyasztó” ajánlatát

Felháborítónak tartja a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közös sztrájkbizottsága, hogy miközben a sztrájkbizottsági tárgyalások még folynak az Emberi Erőforrások Minisztériumával (az újabb fordulót 2021. december 15-re tűzték ki), a Magyar Közlönyben megjelent a rendeletmódosítás, miszerint januártól 10 százalékos ágazati szakmai bérpótlékot kapnak a pedagógusok, így a korábban kapott, szintén 10 százalékos juttatással együtt 20 százalék lesz a bérpótlék. 

A két szakszervezet visszautasítja ezt az etikátlan magatartást: meccs közben nem hirdetünk végeredményt!

A közlemény itt olvasható!

2021.11.19. A sztrájkbizottsági tárgyalásról a Facebookon számoltak be a PSZ és a PDSZ vezetői

https://www.facebook.com/pedagogusok.szakszervezete/

10 százalék, Szép-kártya: ez a kormány ajánlata, az oltásról szóló rendeleteket nem vonja vissza

Nem tekinti tárgyalási alapnak az Emmi a pedagógus szakszervezetek közös sztrájkbizottságának azt a követelését, amelyben a koronavírus elleni kötelező védőoltásról szóló rendeletek visszavonását kérték. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) képviselői csütörtök délután egyeztettek az Emmi helyettes államtitkárával, Kisfaludy Lászlóval, aki – Szabó Zsuzsa PSZ-elnök elmondása szerint – azzal utasította vissza követelésüket, hogy a két érdekképviselet csak az oktatással kapcsolatban fogalmazhat meg követeléseket. Egyeztettek arról is, hogy egy esetleges pedagógussztrájk esetén kell-e az iskolákban felügyeletet biztosítani. A szakszervezetek szerint nem, hiszen erre nincs törvényi előírás. Az Emmi ugyanakkor ezt sem fogadta el, igaz, megígérték, hogy még “értelmezik” a kérdést.

A PDSZ választmányi tagja, Nagy Erzsébet arról számolt be: a pedagógusok bérrendezésével kapcsolatban a kormány továbbra is csak a már bejelentett 10 százalékos emelést tudja ígérni. A munkaterhek csökkentésével kapcsolatban az Emmi azt tudta ajánlani, hogy a tanárok heti kötelező óraszámának felső határát 26-ról 24 órára csökkenthetik a következő tanévtől. Emellett évi 200 ezer forint értékű SZÉP-kártyát adnának az oktatásban dolgozóknak, a megbízási szerződéssel foglalkoztatottaknak pedig, amennyiben heti hét órát teljesítenek, 100 ezer forint pénzbeli juttatást adnának, de csak akkor, ha PSZ és a PDSZ elfogadja a fent leírtakat. A következő tárgyalást két hét múlva tartják. A Népszava beszámolója a Facebookon közvetített bejelentkezés alapján készült.

https://nepszava.hu/3138409_oktatas-marad-a-kotelezo-oltasrendelet

2021.11.18. A kormány és a PSZ-PDSZ közös sztrájkbizottsági tárgyalás

A sztrájktárgyalások harmadik fordulóján a kormány képviseletében részt vett:

 • Kisfaludy László köznevelésért felelős helyettes államtitkár
 • Dr. Katona Gábor jogi ügyekért felelős helyettes államtitkár
 • Dr. Madarász Hedvig főosztályvezető, köznevelés-igazgatási főosztály
 • Kosinszky Zsuzsanna osztályvezető, társadalmi kapcsolatok osztálya
 • Dr. Bérczes Kamilla jogi tanácsadó

A PDSZ részéről:

 • Komjáthy Anna PDSZ Országos Választmányi elnök
 • Nagy Erzsébet PDSZ Országos Választmányi tag
 • Ravasz Ágnes PDSZ Országos Választmányi tag

A PSZ részéről:

 • Szabó Zsuzsa elnök
 • Gosztonyi Gábor alelnök
 • Totyik Tamás alelnök
 • Dr. Selmeciné Dr. Csordás Mária vezető jogtanácsos


Napirendi pontok:

 1. A 599/2021. évi kormányrendelet visszavonása
 2. A még elégséges szolgáltatás megállapítása sztrájk esetén
 3. A kormány javaslatai a közös sztrájkbizottság követeléseiről
 4. A kormány kiegészítő javaslatai

2021.11.10. November 18-án folytatódik a sztrájkbizottsági tárgyalás

A 10 százalékos bérajánlat elfogadhatatlan, megalázó, nemhogy segítene, hanem rontana a helyzeten – mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke november 9-én az Inforádió hírműsorának. Jelezte azt is: a PSZ oltáspárti, de nem fogja el, hogy különféle módon szabályozzák az állami és az egyházi-önkormányzati intézményekben dolgozók oltását. A PSZ szerint a kötelező oltásnak több veszélye is van: az egyik, hogy az oltatlanokat elküldik fizetés nélküli szabadságra, ezzel a diákok érdekei sérülnek, mert nem kapják meg azt a minőségi oktatást, amire egyébként joguk lenne. A másik, hogy a fizetés nélküli szabadságra küldött tanárok megjelenhetnek azokban az oktatási intézményekben, ahol egyház vagy alapítvány a fenntartó, hiszen ott nem kötelező az oltás, csak azzá tehető. Ezzel megindul egy elvándorlás a tanév közepén. A fizetés nélküli szabadság azért is előnytelen a munkavállalóknak, mert épp a járvány közepén maradnak egészségügyi ellátás nélkül. Már csak ezért is kiáll a PSZ a munkavállalók mellett, mondta az elnök. A PSZ szerint rendszeresen tesztelni kell azokat a kollégákat, akik nincsenek beoltva.

https://infostart.hu/belfold/2021/11/09/psz-kotelezo-oltas-helyett-legyen-allando-teszteles

2021.11.08. Szabó Zsuzsa elnök tisztázta a sajtóban elterjedt félreértést az ATV Egyenes Beszéd c. műsorában, 2021. november 5-én

A kormány képviselője (november 3-án) erre a hétre tett ígéretet, hogy válaszol a pedagógus szakszervezetek új sztrájkkövetelésére, miszerint vonják vissza a kötelező oltásról szóló rendeletet – tisztázta a sajtóban elterjedt félreértést Szabó Zsuzsa, az ATV Egyenes Beszéd c. műsorában, 2021. november 5-én. Gyalázatosnak, felháborítónak nevezte a 10 százalékos bérajánlatot, sehol Európában nem kell kiegészíteni a diplomás pedagógus bérét a garantált bérminimumra. Jelezte azt is: a pedagógusok példaértékű módon felvették az oltást, az államtitkár nyilatkozata szerint több mint 90 százalékuk be van oltva. A szakszervezetek kötelessége, hogy kiálljanak azok mellett, akiket egy évre fizetés nélkül hagyna a kormány azért, mert nem akarják az oltást.

Nincs megállapodás a pedagógusbérekről

Az Egyenes Beszéd vendége Szabó Zsuzsa elnök, Pedagógusok Szakszervezete.

atv.hu

http://www.atv.hu/videok/video-20211105-nincs-megallapodas-a-pedagogusberekrol

2021.11.04. Bővült a sztrájkkövetelések listája, a bérkövetelésből nem enged a PSZ-PDSZ

Az állami oktatási intézményekben dolgozók kötelező oltásáról szóló rendelet visszavonását is követeli a PSZ-PDSZ sztrájkbizottsága, vagyis az eddigi követelések listája kibővült – erről is beszélt a PSZ elnöke, Szabó Zsuzsa a Klubrádió Reggeli gyors c. műsorának 2021. november 4-én. Jelezte: a PSZ és a PDSZ továbbra is oltáspárti, de kifogásolja, hogy a különféle iskolákra vonatkozó szabályozás nem egységes. Ráadásul a pedagógusok nagy része a kormányzati kommunikáció szerint már megkapta az oltást. A két szakszervezet szeretne választ arra, hogy pl. hány oktatási dolgozó nem kaphat oltást egészségügyi okok miatt. Ami pedig a bérkövetelést illeti: az oktatásban dolgozók bére annyira elértéktelenedett, hogy a megélhetést is veszélyezteti, vagyis a bérkövetelésekből nem engedünk.

2021.11.04. A kormány 10 százalékos béremelést ajánl, a PSZ-PDSZ ezt továbbra sem fogadja el

Csaknem 4 órán tárgyalt 2021. november 3-án a PSZ-PDSZ sztrájkbizottsága az Emmi képviselőjével. A helyettes államtitkár továbbra is csak 10 százalékos béremelést ajánlott jövőre, ami a két szakszervezet számára elfogadhatatlan. Szóba került az az új követelés, hogy a kormány vonja vissza az állami iskolákban elrendelt kötelező oltást, illetve azt a rendelkezést, ami alapján az önkormányzati és egyházi intézményekben a fenntartó rendelheti el a kötelező oltást. Erre a felvetésre a kormány tárgyalói a jövő hétre ígértek reakciót. A tárgyalások második fordulója után Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke és Nagy Erzsébet, a PDSZ Országos Választmányának tagja nyilatkozott – ezt a Facebookon tettük közzé.

Itt megtekinthető

2021.10.26. Tájékoztatás

Értesítjük tagjainkat, hogy a PSZ-PDSZ és az Emberi Erőforrások Minisztériuma közötti következő sztrájktárgyalási forduló 2021. november 3-án, szerdán 14 órától lesz.

Itt olvashatók a követelések!

2021.10.14. Sztrájkbizottsági tárgyalás: formai hiba

A PSZ-PDSZ sztrájkbizottsági tárgylásokra a köznevelési helyettes államtitkárt jelölték ki, de csak arra volt felhatalmazása, hogy a PDSZ-szel tárgyaljon, miközben a sztrájkbizottság közös. Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az ATV Start műsorában azt mondta, ez látszólag formai hiba, de jelzi a pedagógusok megbecsültségét. A sztrájkkövetelésekről, a tanárhiányról, a digitális oktatás következményeiről is nyilatkozott 2021. október 14-én.

http://www.atv.hu/videok/video-20211014-atfogo-berrendezest-kertek-a-pedagogusok-a-kormanytol

2021.10.14. Féloldalas megbízást kapott a helyettes államtitkár és nem tudható, mire van felhatalmazása

A Facebookon a PSZ és a PDSZ vezetői közösen számoltak be arról, hogy a 2021. október 13-ára kitűzött első tárgyalás félbeszakadt, mert a helyettes államtitkár megbízólevele csak a PDSZ-szel folytatandó tárgyalásra jogosította fel, holott a két szakszervezet közös sztrájkbizottságban dolgozik és fogalmazta meg követeléseit.  A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) az egyeztetés után kijelentette, nem fogadja el azt, hogy egyedül tárgyaljon.

https://merce.hu/2021/10/13/a-pedagogusok-szerint-a-kormany-slendriansaga-miatt-fulladt-kudarcba-az-elso-sztrajktargyalasuk/

2021.10.11. A szrájkköveteléseket tekinti tárgyalási alapnak a PSZ kongresszusa, a miniszterelnöki felvetést visszautasítja

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) a miniszterelnök által meglebegtetett béremelési javaslatot méltatlanul alacsonynak, megalázónak tartja és elutasítja. Bár Orbán Viktor elismerte, hogy jogos a pedagógusok igénye, ennek ellenére is csak egy esetleges 10 százalékos béremelésről tett említést a jövő évre vonatkozóan egy rádióinterjúban. Ezt a kongresszusi küldöttek közleményben utasították vissza.

A PSZ 2021. október 9-10-én, Siófokon tartott XXXII. kongresszusa nemcsak erről döntött, hanem megfogalmazta elvárásait a jövő évi parlamenti választások után megalakuló új kormánnyal szemben is.

Szervezeti változásokról is döntöttek a küldöttek: új taggal bővítették a PSZ Felügyelő Bizottságát, továbbá hozzákezdtek az Alapszabály módosításához.

A kongresszusi küldöttek fejet hajtottak a koronavírus-járvány több mint 100 oktatási dolgozójának emléke előtt.

Itt olvashatja a kiadott két közleményt:

A PSZ XXXII. Kongresszusa elutasítja 10 százalékos béremelést

A PSZ XXXII. Kongresszusa zárónyilatkozata

2021.10.07. Közös sztrájkbizottságban követel béremelést a PSZ és a PDSZ

Totyik Tamás cáfolta, hogy a szakszervezetek beszálltak a választási kampányba

Többször kereste a PSZ az államtitkárságot, hogy tárgyaljanak a béremelésről, de az a válasz érkezett, hogy nem aktuális – mondta Totyik Tamás alelnök a Szeged TV Téma c. műsorának október 5-én. A PSZ-PDSZ sztrájkbizottság miatt most a kormánynak ki kell jelölnie a tárgyalópartnert. Azt a leghatározottabban cáfolta, hogy a két szakszervezet csatlakozott volna a parlamenti választási kampányhoz, hiszen a közös sztrájkbizottság már tavaly év elején megalakult, de munkáját a járvány miatt saját elhatározásból, hivatástudatból felfüggesztette. Ez a munka folytatódik, mert az oktatásban dolgozók egyre rosszabb anyagi helyzetbe kerülnek.

https://szeged.hu/hirek/45126/totyik-tamas-a-temaban-ket-eve-varjak-a-pedagogusok-a-harminc-szazalekos-beremelest

2021.10.06. KÖZLEMÉNY Határozottan visszautasítja a PSZ és a PDSZ az Emmi reagálását

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a leghatározottabban visszautasítja az Emmi válaszát, amelyet a sajtó megkeresésére írt annak kapcsán, hogy a két oktatási szakszervezet közös sztrájkbizottságban küzd a bérek emeléséért, az óraszámok, a munkaterhek csökkentéséért. Az Emmi szerint a szakszervezetek is beszálltak a parlamenti választási kampányba, „legalábbis erre utal, hogy a sztrájkbizottság megalakításáról a DK közleménye alapján a Dobrev Klárával történő találkozókon született döntés”.

A két oktatási szakszervezet felhívja az Emmi figyelmét arra a tényre, hogy a sztrájkbizottságok egyesítéséről már 2020 elején született döntés – nem pedig a Dobrev Klárával történt találkozón -, de a koronavírus-járvány miatt, hivatástudatból a PSZ és a PDSZ felfüggesztette a közös munkát, erről közleményt is kiadott. Azóta csak romlott a pedagógusok, az oktatásban dolgozók anyagi helyzete, társadalmi megbecsültsége, miközben nőtt a tanárhiány, vagyis a követelések továbbra is jogosak.

A PSZ és a PDSZ arra a tényre is felhívja az Emmi figyelmét, hogy 2016 óta több országos tüntetés és országos sztrájk is volt, de sajnálatos módon a kormány mind ez ideig nem hozott döntést a bérek emelésére. Most viszont a minimálbér és a garantált bérminimum várható emelésével kényszerű helyzetbe kerül a kormány: minden ötödik oktatásban dolgozó bérét ki kell jövőre egészíteni erre a szintre. De ha a tanárhiányt meg akarja állítani a kormány, ez nem elégséges, érdemi, jelentős béremelésre van szükség.

A PSZ és a PDSZ várja, hogy a kormány kijelölje a tárgyalópartnert a sztrájkbizottsági tárgyalásokhoz. A szakszervezetek nem vettek és nem vesznek részt a választáshoz kapcsolódó pártkampányokban, viszont valamennyi politikai párt figyelmébe ajánlják követeléseiket. A választópolgárok, köztük a pedagógusok, az oktatásban dolgozók, a szülők pedig jövő tavasszal mérlegelhetik, kire szavaznak.

Budapest, 2021. október 6.

2021.10.05. Közös sztrájkbizottságban követel béremelést a PSZ és a PDSZ

Közös sztrájkköveteléseket adott ki a PSZ és a PDSZ

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közös sztrájkbizottságban követeli az azonnali béremelést és a munkaterhek csökkentését. A közös sztrájkköveteléseket a pedagógusok világnapján, 2021. október 5-én ismertették a két szakszervezet vezetői. Tavaly már megkezdte a tárgyalásokat a követelésekről a két szakszervezet, de azokat felfüggesztette a koronavírus-járvány miatt.

A tájékoztatón elhangzottakat itt lehet megnézni felvételről:

Itt olvastók a PSZ és a PDSZ sztrájkkövetelései:

Pedagógussztrájk 2022 elején (az eddigi események tárgyalások összefoglalása)