A PSZ az EGYMI-k szakmai vizsgálatát kezdeményezte az ombudsmannál

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) az EGYMI-k szakmai vizsgálatát kezdeményezte az ombudsmannál a gyermekek érdekében

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) kezdeményezte, hogy Kozma Ákos indítson átfogó szakmai vizsgálatot az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményekben (EGYMI), konduktív pedagógiai intézményekben. A szakszervezetünkhöz érkezett panaszok, jelzések alapján az épületek rossz állapotban vannak, a körülmények méltatlanok, nem mindenhol megfelelő végzettségű szakember foglalkozik a gyermekekkel, a tanulókkal. Több helyen kevés például a gyógypedagógus, a gyógypedagógiai asszisztens, a gyógytornász, az iskolaorvos, a védőnő. A személyi feltételek áttekintésén kívül a PSZ kérte annak vizsgálatát is, hogy az intézményekben mindenhol rendelkezésre állnak-e a gyermekek fejlesztéséhez szükséges eszközök.

Ha az ombudsman vizsgálata feltárja, hogy nem megfelelő egy-egy intézmény állapota, feltételrendszere, a PSZ kéri a fenntartók, illetve az állam felelősségének megállapítását is.

A gyermekek jogainak védelme érdekében kezdeményezte a PSZ az átfogó szakmai vizsgálatot, amelyhez – a maga részéről – minden segítséget megad a szakszervezet.

Budapest, 2023. október 16.