A PSZ határozottan felszólítja a kormányt, jelenlegi formájában ne terjessze be a parlamentnek a státusztörvény tervezetét

A kormány semmit nem értett meg az elmúlt másfél év tiltakozásaiból, ezt bizonyítja a státusztörvény koncepciója, amelyről látványos, ám teljesen eredménytelen egyeztetés zajlik. Legutóbb éppen ma, április 21-én ültek tárgyalóasztalhoz az államtitkárság és a pedagógus szakszervezetek képviselői. Kiderült: a munkavállalók jogait érintő korlátozásokban a kormány lényegesen nem változtatna álláspontján.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) egyértelművé tette: ragaszkodik a pedagógusok és a szakszervezetek szerzett jogaihoz. Nem hagyja, hogy az oktatásban dolgozók a társadalom legkiszolgáltatottabb és leginkább kizsákmányolt rétege legyen.

Az oktatásban dolgozó sztrájkolók, az engedetlenkedők, a tüntetők, a diákok és a szülők, értelmiségi szimpatizánsok reformokat követeltek és követelnek a jövő nemzedéke érdekében. De miután a kormánynak továbbra sincs semmilyen elképzelése a megoldásra, legfőképpen az önmaga okozta káosz felszámolására, előrukkolt a köznevelésben foglalkoztatottak jogállásáról szóló tervezettel, amelynek módosítása is értelmetlen lenne: a jogfosztott és megalázott köznevelési dolgozóktól nem lehet minőségi oktatást várni. Az egyetlen járható út, ha a tervezet egyáltalán nem is kerül majd a parlamenti képviselők elé, azt a kormány vonja vissza és azonnal kezdje meg az érdemi tárgyalást az oktatás átfogó reformjáról a szakmai és civil szervezetekkel.

Ráadásul a kormány szándékosan összemossa a státusztörvény tervezetét a béremeléssel, holott a kettőnek semmi köze egymáshoz. Az Európai Unió nem várja el a béremeléshez az új jogállási törvényt, az utóbbi csak a kormány bosszúja a reformokat követelő tiltakozások miatt.

A kormány propagandája persze hatásos, sokan elhihetik, hogy 2025-ben 800 ezer forintos átlagbér lehet az oktatásban, ha megérkezik az uniós pénz.

Közben - ha a parlament mégis elfogadná - megszűnne a tanári kar maradék autonómiája, napi 12 óra lehet a munkaidő, hetente akár 48 is, ingyen lehet helyettesíteni 80 órában, szabadságáról berendelhető a pedagógus, aki bármely intézménybe átvezényelhető. Az ilyen korlátozások persze megkövetelik, hogy a pedagógus munkaidőn kívül se nyilatkozhasson negatívan a közoktatásról. Innen már csak egy lépés a pedagógusok megfigyelése, fegyelmi felelősségre vonásuk, fegyelmi büntetésként illetményük csökkentése.

Béremelésnek híre-hamva sincs, már a Holdról is érzékelhető, hogy a kormány mézesmadzagjáról leolvadt a méz. Legalább láthatóvá vált a korbács.

Pedagógusok Szakszervezete

Budapest, 2023. április 21.