A rendelet elismeri az óriási pedagógushiányt – ez egy elvetemült pánikintézkedés

Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke szerint a kormány célja megosztani és leszalámizni a pedagógusokat, ezért fontos továbbra is az egységes kiállás. A megjelent rendelet ellentmondásairól nyilatkozott a kiadott közlemény alapján a 444.hu portálnak.

https://444.hu/2023/01/13/psz-a-kormany-rendelete-elismeri-oriasi-a-pedagogushiany?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=psz-a-kormany-rendelete-elismeri-oriasi-a-pedagogushiany

Pánikreakció a rendelet

A Pedagógusok Szakszervezete szerint a módosítás pánikreakció a minisztérium részéről a Szentgotthárdon történtekre. Gosztonyi Gábor alelnök szerint érthetetlen, hogy a kormány miért tolta ki a kirúgások határidejét a tanév végére. Ez mennyire álságos, hiszen nem mindegy, hogy a gyermeknek holnaputántól vagy szeptember elsejétől nem lesz adott szaktanára? Ez teljes mindegy, nem fogják tudni nyáron sem pótolni a kirúgott kollegákat - mondta Gosztonyi Gábor az ATV híradónak január 13-án.

https://www.atv.hu/belfold/20230113/bm-a-pedagogusok-elbocsatasanak-szabalyairol-az-uj-rendelet-nem-hozhato-osszefuggesbe-erdekkepviseleti-aktivitassal

Alapvető jogokat sért az új rendelet

Ez egy elvetemült pánikintézkedés – így reagált a Népszava megkeresésére a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Gosztonyi Gábor arra a Magyar Közlönyben csütörtök éjjel megjelent kormányrendeletre, amellyel a kabinet egyszerűsítette a polgári engedetlenségben részt vevő tanárok azonnali hatályú kirúgásának szabályait. Gosztonyi Gábor szerint a kormány lényegében elismerte a pedagógushiányt, az augusztusig tartó “mérlegelési” időszak ugyanis azt jelenti, hogy nem kell év közben kirúgni az engedetlenséggel tiltakozókat, végig dolgoztatják velük a tanévet, aztán majd nyáron szabadulnak meg tőlük. – Ezzel az álságos módszerrel valójában nem sokat segítenek magukon, egy szaktanárt nyáron is ugyanolyan nehéz lesz pótolni, mint tanév közben. Gosztonyi Gábor szerint a visszamenőleges hatály is alapvető jogokat sért, a rendelet emellett diszkriminatív is, mert jogtalan előnyben részesíti a munkáltatókat a munkavállalókkal szemben.

https://nepszava.hu/3181884_orban-kormany-rendleet-rendkivuli-felmondas-tanar-magyarorszag