Nincs érdemi eredmény, mint ahogy az elmúlt másfél évben sem volt

A PSZ és a PDSZ alkotta sztrájkbizottság a kormánynál kezdeményezte a minap a sztrájkbizottsági tárgyalás összehívását, miután a sztrájkkövetelések nem teljesültek. A június 19-ére összehívott egyeztetésen Totyik Tamás leendő elnök/alelnök és Gosztonyi Gábor alelnök képviselte a PSZ-t. Beszámoló a Facebookon.

https://www.facebook.com/pedagogusok.szakszervezete/videos/761227202329589

Eredménytelenül zárult a hétfői sztrájktárgyalás

A szakszervezetek képviselői hétfőn két új követeléssel érkeztek a sztrájktárgyalásra. Az egyik, hogy a kormány vonja vissza a sztrájkot korlátozó intézkedéseket, a másik pedig, hogy a státusztörvényt is, melynek javaslatát június 16-án több mint 18 órán keresztül vitattak a parlamentben. Előrelépés azonban sem a parlamenti vitanapon, sem most nem történt. a sztrájktárgyaláson felhívták a figyelmet arra, hogy nem kellene az uniós forrásokra várni, helyette a költségvetési törvényben át lehetne csoportosítani 357 milliárd forintot a pedagógusok azonnali, 45 százalékos béremeléshez, erre viszont nem kaptak választ.

https://eduline.hu/kozoktatas/20230620_sztrajktargyalas_pdsz_psz

Lesznek akciók július 4-én, ha akkor fogadják el a státusztörvényt A kormány lemondott az uniós pénzekről – mondták a pedagógus szakszervezetek vezetői az oktatási államtitkársággal folytatott sztrájktárgyalás után tartott sajtótájékoztatójukon. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) júliustól hivatalba lépő elnöke, Totyik Tamás arról számolt be, hogy a kormány álláspontja változatlan a státusztörvény-javaslatról, arra sincs szándék, hogy a költségvetésből történjen béremelés. Mint elhangzott, az óvodapedagógusok számára visszavezetni tervezett átfedési idő csökkentésében látnak elmozdulást. (Ez az az időszak, amikor a délelőttös és a délutános óvodapedagógus kötelezően egyszerre van jelen a gyermekekkel, ezt 2020-ban megszüntették).  Így az eddigi 32-ről 27-28 órára módosulna a csoportoknál történő benntartózkodás, ez nem igényelne külön költségvetési fedezetet. A szakszervezetek ezzel kapcsolatos kérésére válaszként csak annyit kaptak, hogy „küldjék meg írásban”.

https://merce.hu/2023/06/19/pedagogus-szakszervezetek-a-kormany-lemondott-az-unios-forrasokrol/