A PDSZ és a PSZ tiltakozik a szakszervezeteket anyagilag ellehetetlenítő törvénymódosítás ellen

A Miniszterelnöki Kabinetiroda által kezdeményezett, cinikus és hazug módon „az állam működésének további egyszerűsítésével összefüggő rendelkezésekről szóló” törvénytervezetként benyújtott dokumentum, amelyet a Rogán Antal vezette kabinet a gazdálkodó szervezetek adminisztratív tehercsökkentésével és a közszférában dolgozók ügyintézési terheinek csökkentésével indokol, valójában nem irányul másra, mint a közszférában működő szakszervezetek megfojtására, anyagi ellehetetlenítésére.

Tiltakozunk a törvénytervezet szakszervezeti tagdíjak munkáltató által történő levonásával és átutalásával összefüggő rendelkezései ellen, követeljük azok visszavonását!

Nem kétséges, hogy az utóbbi időszak tiltakozó akciói, a 2021. március 16-ától indított határozatlan idejű sztrájk, a közoktatásban működő szakszervezetek aktivitására adott kormányzati válaszról van szó. A PDSZ és a PSZ a státusztörvényről szóló egyeztetések folyamán is már felhívta a figyelmet arra, hogy a státusztörvénybe nem került át a munka törvénykönyvéből az a rendelkezés, amely alapján a munkáltató nem számolhat fel költséget a szakszervezeti tagdíj szakszervezetnek történő átutalásáért. Akkor azt a választ kaptuk, hogy a kötelező tagdíjátutalásról szóló törvény hatálya ki fog terjedni a státusztörvényre is, ezáltal a tagdíjátutalás rendje változatlan marad. Nem kellett sokat várnunk, hogy sejtésünk beigazolódjék.

A törvénymódosítással jelentősen szűkül azon munkáltatók köre, amelyeknél a munkavállalók munkabéréből a szakszervezeti vagy egyéb érdekképviseleti tagdíjat a munkavállaló írásbeli kérelmére köteles levonni, és a munkavállaló által megjelölt szakszervezet vagy egyéb munkavállalói érdekképviselet javára köteles azt átutalni. A szakszervezeti tagok jelentős része élt eddig azzal a joggal, hogy tagdíjátutalási megbízást adott a munkáltatónak, ezzel a tagdíjfizetésre vonatkozó további teendője nem volt, és a munkáltató automatikusan igazolást is adott a tagdíjfizetésről, amely adóalapcsökkentő tételként adóbevallásba került. Most mindezt meg akarja nehezíteni a kormány.

A törvényjavaslat elfogadása esetén a munkáltató nem lesz köteles a dolgozó kérésére a szakszervezeti tagdíjat levonni és a szakszervezetnek átutalni

- a bosszútörvényként elhíresült pedagógusok új életpályájáról szóló törvény hatálya alá tartozók, valamint

- valamennyi közalkalmazott, továbbá

- a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény hatálya alatt foglalkoztatottak,

- a honvédelmi alkalmazottak jogállásáról szóló törvény hatálya alá tartozó munkáltatóknál dolgozók,

- a kormányzati igazgatásról szóló törvény hatálya alatt dolgozó kormánytisztviselők,

- a különleges jogállású szervekről és az általuk foglalkoztatottak jogállásáról szóló törvény hatálya alatt dolgozó köztisztviselők,

- a NAV személyi állományába tartozók,

- az állami fenntartású egészségügyi szolgáltatónál egészségügyi szolgálati jogviszonyban állók illetményéből.

A törvényjavaslat tartalmi összefoglalója szerint a törvényjavaslat célja jelentősen csökkenteni az állampolgárok, vállalkozások adminisztratív terheit. A vállalkozások adminisztratív terheit csökkenti a különböző szabályzatkészítésre kötelezettek körének szűkítése.

A munkavállaló kérésére a munkáltató számára előírt kötelező szakszervezeti tagdíjátutalással kapcsolatos javaslat – az indoklással ellentétben egyáltalán nem érinti a vállalkozásokat és azok adminisztratív terheit, viszont növeli a közszférában dolgozó szakszervezeti tagok ügyintézési terheit, mivel ezután intézkedniük kell a tagdíjak rendszeres havi átutalásáról, amely számukra – a számlavezető pénzintézettől függően – költséggel is járhat.

A munkavállaló kérésére a szakszervezeti tagdíjak munkáltató által történő kötelező átutalásának megszűnése egyértelműen a közszférában működő szakszervezetek anyagi ellehetetlenítésére, a szociális partnerek ellen irányul. A kormány már többször bizonyította, hogy valós érdekegyeztetésben nem kíván részt venni, csak az általa létrehozott korporatív testületekkel – voltaképpen saját magával – hajlandó álegyeztetéseket folytatni.

A PSZ és a PDSZ felszólít minden szakszervezeti tagot és mindazokat, akik számára fontos a munkavállalói érdekképviselet, hogy fejezzék ki határozott tiltakozásukat a tarsadalmiegyeztetes@kormanyiroda.gov.hu email címre írt levélben a szakszervezetek ellehetetlenítésére irányuló törvényjavaslattal kapcsolatban.

Budapest, 2023. 08. 08.

A Pedagógusok Szakszervezete Országos Vezetősége

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete Országos Választmánya