A PSZ tiltakozik a szakképzésben tanulók újabb megrövidítése ellen

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) már 2020-ban előre jelezte, hogy a szakképzési törvény kapkodva összeállított, belső ellentmondásokkal és fogalmi zavarokkal teli végrehajtási rendelete állandó módosítást igényel majd. Idejében megkezdett érdemi párbeszéddel nagyon sok felesleges kitérő és az iskolákat sújtó többletteher megtakarítható lett volna.

A PSZ tiltakozik amiatt, hogy a minap nyilvánosságra hozott módosítások is megrövidítik a szakképzésben tanulókat. Először a minimálbértől szakították el a tanulók ösztöndíját és munkaszerződéses bérét, ezúttal pedig az ösztöndíjra jogosultság időtartamát csökkentik a vizsgaidőszak végétől az azt megelőző utolsó tanítási napig.

Három évvel a szakképzési munkaszerződés bevezetése után még mindig titokként kezelik, hogy a korábban nyilvános tanulószerződéses adatokkal szemben hány szakképzési előszerződés és munkaszerződés volt hatályban a most véget ért tanévig. A PSZ választ vár arra a kérdésre, ki és miért sajátította ki a közérdekből nyilvános adatokat? Igaz, azon iskolák elől is titkolják a szakképzési munkaszerződések megkötését, megszűnését, a tanulók hiányzását, ahová a tanulók járnak!

Nemcsak a tanulókat, hanem a szakképző intézményeket is megrövidíti az újabb rendeletmódosítás: három év elteltével csendben átterhelik a méregdrága bürokráciával létrehozott akkreditált vizsgaközpontok vizsgadíját a szakképzési államigazgatási szervről a tanulókat küldő technikumokra!

Mindenki megrövidítése helyett nem volna egyszerűbb racionalizálni a felesleges bürokráciával és párhuzamosságokkal terhelt, félresikerült új vizsgarendszert, és inkább így megtakarítani az ablakon kidobott pénzt?

Örvendetes, hogy ismét a PSZ évekkel korábbi jelzéseit veszik figyelembe nagy fáziskéséssel, és felszámolják a műhelyiskolában tanulók hátrányos megkülönböztetését, így már nem fél, hanem egész ösztöndíjra lesznek jogosultak, azonban ez a szakiskolai tanulók hátrányos megkülönböztetését csak fokozza: hiszen ők továbbra sem kapják nemhogy az egész, de még a fél ösztöndíjat sem!

A PSZ felszólítja a szakképzésért felelős minisztériumot, hogy mézesmadzag és káosz helyett hosszú távú, kiszámítható intézkedésekkel ösztönözze, támogassa a magyar szakképzésben tanulókat, továbbá az ő jövőjükért küzdő oktatókat!

Budapest, 2023. június 26.

Pedagógusok Szakszervezete (PSZ)