Amint lehetséges, a PSZ megkezdi az aláírásgyűjtést az oktatási népszavazás kiírásához

A Kúria mind ez ideig két kérdést hitelesített a PSZ vezetői által kezdeményezett öt népszavazási kérdésből. Ha minden jogi akadály elhárul, a Pedagógusok Szakszervezete megkezdi az aláírások összegyűjtését.

A PSZ két alelnöke, Gosztonyi Gábor és Totyik Tamás (magánszemélyként) 2023. március 14-én öt kérdésben kezdeményezett népszavazást, de mindegyiket elutasította a Nemzeti Választási Bizottság. Ezt követően felülvizsgálati kérelemmel fordultak a PSZ vezetői a Kúriához, amely 2023. június 28-án – megváltoztatva a Nemzeti Választási Bizottság döntését – hitelesített két kérdést.

Ezek az alábbiak:

Egyetért Ön azzal, hogy a tanuló a Nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 6. mellékletben meghatározott testneveléssel együtt számított heti óraszáma három órával csökkenjen?”

„Egyetért-e Ön azzal, hogy a helyi tanterv a tanórai foglalkozások időkerete harminc százalékának felhasználásáról rendelkezhessen?”

A Nemzeti Választási Bizottság ezekről a kérdésekről úgy vélekedett, hogy megválaszolásukhoz a választópolgároknak nincs kellő szakmai és jogi ismeretük.

A Kúria végzése szerint azonban a kérdések egyértelműek, nem tartoznak népszavazást tiltó tárgykörbe, a választópolgárt pedig „kompetensnek” kell tartani a kérdések megválaszolására.

Ha minden jogi akadály elhárul, a PSZ haladéktalanul megkezdi az aláírások összegyűjtését, melyre 120 nap áll rendelkezésre. A szakszervezet ebben a kampányban számít mindenkire, akinek fontos a diákok jövője, az oktatás megváltoztatása. A cél az, hogy meglegyen 200 ezer érvényes aláírás, ebben az esetben a parlament köteles kiírni a népszavazást.

A PSZ bízik abban, hogy az ötpontos népszavazási kezdeményezés további három kérdését is hitelesíti a Kúria.

Budapest, 2023. június 29.