Bő két órát tárgyaltak a szakszervezetek a státusztörvény végrehajtási rendeletéről

„A szokásos menetrend volt. Mi soroltuk a kifogásainkat, a kormány részéről pedig annyit tudtak mondani, hogy feljegyzik az észrevételeinket, és jövő szerdán válaszolnak. Nem vagyunk semmivel sem előrébb, de legalább szóban is el tudtuk mondani a kifogásainkat" – így értékelte a péntek délelőtti belügyminisztériumi egyeztetést Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke a Telexnek.

https://telex.hu/belfold/2023/08/04/statusztorveny-vegrehatasi-rendelet-tervezet-egyeztetes-szakszervezetek-belugyminiszterium

Jövő héten folytatódnak a tárgyalások az Orbán-kormány és a pedagógus szakszervezetek között

"Mondjuk az az élethelyzet, hogy ha valaki nem vesz részt a saját diplomaosztóján, saját önhibáján kívül, akkor az nem taníthat? Azt mondták, hogy ez egy nagyon jó kérdés. Mi javasoltuk, hogy vegyék ki ezt a rendelkezést és adják meg az egyetemeknek, főiskoláknak azt a szabadságot, hogy ők majd a saját SZMSZ-ükben, ahogy eddig is, csinálhatnak ilyen esküt" - mondta az ATV Híradó stábjának Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke.

https://www.atv.hu/belfold/20230804/jovo-heten-folytatodnak-a-targyalasok-az-orban-kormany-es-a-pedagogus-szakszervezetek-kozott

Kiderült, a Pedagóguskar és a rektorok írják a tanárok esküszövegét

Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke elmondta, azt kérték a kormánytól, az eskü ne legyen foglalkoztatási kötelezettség, és hagyják meg a felsőoktatási intézményeknek, ha eskütételt látnak szükségesnek a diploma átadásához, azt a saját működési szabályzatukban írják elő. A Belügyminisztérium és a szakszervezetek közötti egyeztetésen az is felmerült, hogy sem a státusztörvényben, sem az annak végrehajtásáról szóló rendelet-tervezetben nincs részletesen szabályozva, pontosan hogyan állapítják majd meg az egyes pedagógusok béreit a munkáltatók.

https://nepszava.hu/3204275_oktatas-statusztorveny-pedagogusok-szakszervezetek-belugyminiszterium-esku

Státusztörvény: egyeztetett a kormány a szakszervezetekkel a végrehajtási rendeletről

Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke kiemelte: a rendelet szerint a pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztensek, illetve az iskola-és óvodapszichológusok száma nem változik, holott így is túl kevés a szakember. – Ha erre nem hajlandóak, akkor a gyermekek mindenek felett álló érdeke csak papíron létezik, a gyakorlatba nehezen lehet átvinni.

https://hang.hu/belfold/statusztorveny-objektiv-teljesitmenyertekelest-kovetelnek-a-szakszervezetek-156567

Homályban hagyja a tanári béremelés kérdését a státusztörvény végrehajtási rendelete

A státusztörvény fizetési sávokat határozott meg a pedagógusok számára, fokozatonként, minimális és maximális fizetési összegekkel. Bár a törvényben meghatározott fizetési maximumok a mai pedagógusbéreknél nagyságrendekkel nagyobb összegek, nem világos, hogy milyen forrásból és mi alapján biztosítana a költségvetés nagyobb fizetést egyes pedagógusoknak, mint a minimum összegek. – Így felmerülhet az a kérdés is, hogy többet keres-e majd a gyakornok, mint a régebben a pályán lévő kollégák – kommentálta a Magyar Hangnak Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) alelnöke.

https://hang.hu/belfold/homalyban-hagyja-a-tanari-beremeles-kerdeset-a-statusztorveny-vegrehajtasi-rendelete-156565