PSZ: idén több mint ötezer pedagógus mehet nyugdíjba

Kevesebb mint kétezer friss diplomás, fiatal pedagógus állt munkába az elmúlt tanévben, miközben a nyugdíjba menők száma az ötezret is meghaladhatja idén – tudta meg a Népszava. Az oktatáskutató szerint kifejezetten tragikus a helyzet.

Az idei évben várhatóan 4939 pedagógus éri el a 65 éves nyugdíjkorhatárt – mondta a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke a Köznevelési Információs Rendszer adataira hivatkozva. Totyik Tamás a Népszavának elmondta, ebbe beletartoznak a szaktantárgyakat oktatók, a gyógypedagógusok, óvodapedagógusok és az alsós tanítók is, ugyanakkor nincsenek benne azok, akik a nők 40 éves korkedvezményével mennek nyugdíjba – vagyis a tényleges nyugdíjba vonulók száma az ötezret is meghaladja majd. (A rövid írás a cikk végén található.)

https://nepszava.hu/3201505_tanarsztrajk-romania-tuntetesek-diakok-siker-eredmeny

Pánikban vannak az iskolaigazgatók, nehéz pótolni a távozó pedagógusokat

A legégetőbb feladat a távozó pedagógusok pótlása, ami nem is meglepő. Már látható, hogy megindultak a dolgozók egyes intézményekből való átcsábítására tett kísérletek, amelyek a vidéki kisiskolákat érinthetik a legérzékenyebben - mondta Totyik Tamás, a PSZ elnöke a 444.hu portálnak. Az osztályokat is összevonhatják: ahol például eddig három 21 fős osztály volt, ott a következő tanévben már ezekből két összevont osztály is lehet. Az első osztályokat pedig a tankerületek utasítására maximum létszámra kell feltölteni. Így is lehet spórolni a pedagógusokkal, más kérdés, mennyire megy ez a minőség rovására, mennyi figyelem marad egy-egy gyerekre.

https://444.hu/2023/07/10/panikban-vannak-az-iskolaigazgatok-a-tanarok-felmondasi-hullama-megjosolhatatlan-urt-hagy-maga-utan?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=panikban-vannak-az-iskolaigazgatok-a-tanarok-felmondasi-hullama-megjosolhatatlan-urt-hagy-maga-utan